Bemutatkozás

A Fenntarthatósági Indikátorok Kutatóközpont a fenntartható termelés és fenntartható fogyasztás makroszintű és vállalati szintű méréséhez kapcsolódó kutatásokkal foglalkozik. A Fenntarthatósági Indikátorok Kutatóközpont a Budapesti Corvinus Egyetem Környezettudományi Intézetének része.

A fenntartható fejlődés egyik célja az erőforrás-felhasználás és a környezeti degradáció csökkentése, a természeti tőke megőrzése. Szükség van arra, hogy valamilyen formában mérjük az emberi tevékenységek környezeti hatását. indikátorokat alkalmazva számszerűsítjük és mérjük a termelésből és fogyasztásból származó környezetterhelés mértékét.

Széles körű kutatási és tanácsadási tevékenységet végzünk. Elemezéseink az országos szinttől a vállalati elemzésekig terjednek.

A kutatóközpont nemzetközi felmérések és tudományos együttműködések aktív résztvevője. A kutatóközpont igazgatója, Dr. Csutora Mária tagja a Environmental and Sustainability Management Accounting Network (EMAN) nemzetközi vezetőbiztosságának. Az EMAN szervezet fő kutatási területe a környezeti és fenntarthatósági számvitel, számvitelnek egy olyan speciális területe, amely a szervezetek menedzsmentjének kíván segítséget nyújtani a speciális környezeti és fenntarthatósági számviteli kérdéskörök megválaszolásával.

A kutatóközpont tagja a Global Footprint Network-nek, amely szervezet országok és vállalatok ökológiailábnyom-számítását végzi, módszertanuk legtöbbet hivatkozott és legelismertebb ökológiai lábnyom módszertan a tudományos körökben.

A kutatóközpont kutatási eredményei nemzetközileg elismert, impakt faktorok tudományos folyóiratokban jelennek meg, illetve a Springer által 2011-ben kiadott Environmental Management Accounting and Supply Chain Management című könyvben. (További információk a Publikációk menüpont alatt).

2013-ban a kutatóközpont készítette a 11 országra kiterjedő nemzetközi Sustainabiliy Barometer 2013 kutatásának magyarországi felmérését.

 

 

 

<Kezdőlap>          Fenntarthatósági Indikátorok Kutatóközpont:   Bemutatkozás          <Projektek>